20.3.13

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Master Skipper 2013




1o MASTER SKIPPER – Κυβερνήτες Ιστιοπλοϊας 2012-13
Από την HELLENIC MARITIME ACADEMY και το Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα MASTER SKIPPER –ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ 2013 από το Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας και την Hellenic Maritime Academy. Ιστιοπλόοι από την Κρήτη, τις Σέρρες, την Αθήνα αλλά και την  Ιρλανδία βρέθηκαν στο Φάληρο από τις αρχές Δεκέμβρη μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.    
Οι δόκιμοι κυβερνήτες  παρακολούθησαν προχωρημένα θεωρητικά στους τομείς:
·         Ναυτιλία – Σχεδιασμός και οργάνωση μακρών πλόων.
·         Μετεωρολογία – Μελέτη και εφαρμογή μετεωρολογικών μοντέλων και χαρτών
·         Ηλεκτρονικά μέσα – Εκτεταμένη χρήση VHF, GPS, EPIRB
·         Ναυτική τέχνη – Χειμερινή διαβίωση στο σκάφος, ενδυμασία, προστασία από καιρικές συνθήκες
·         Σωστικά μέσα  – Χρήση life raft, πυροτεχνικών μέσων,  πυρόσβεση
·         Έκτακτες  καταστάσεις κινδύνου – Ασκήσεις ετοιμότητας, θαλάσσια επιβίωση
·         Α΄Βοήθειες - Οργάνωση Ιατροφαρμακευτικού υλικού,  Κ.Α.Α. σε πρόπλασμα (κούκλα)

Παράλληλα με τα θεωρητικά πραγματοποιήθηκαν και βραχείς εκπαιδευτικοί πλόες, προετοιμασίας εντός  του Αργοσαρωνικού κόλπου, με πρακτική εξάσκηση στις  πλεύσεις του σκάφους, χειρισμό των  πανιών καθώς και διαδικασίες αγκυροβολίας σε λιμάνι και εν όρμω.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το 8ήμερο χειμερινό ταξίδι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο διανύοντας  500 ναυτικά μίλια στη διαδρομή Φάληρο - Κυθνος –Νάξος –Κάλυμνος – Φάληρο. Το 14μετρο σκάφος ΩΚΕΑΝΟΣ και το 9μελές πλήρωμα του ανταποκρίθηκε άριστα στις ιδιαίτερα σκληρές χειμερινές συνθήκες καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, οργανωμένο σε 4ωρες ημερήσιες και 2ωρες νυχτερινές βάρδιες πλοήγησης.

Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εμπεριείχαν πολλές αλλαγές στην ένταση και διεύθυνση του ανέμου, κυρίως όμως νοτιάδες που η έντασή τους έφτασε τους 44 κόμβους και κύμα μέχρι 2,8 μέτρα. Τα χαμηλά βαρομετρικά, χαρακτηριστικά της εποχής, έδωσαν κάποιες έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

Με το πέρας του εκπαιδευτικού προγράμματος οι συμμετέχοντες κάλυψαν συνολική απόσταση 800 ναυτικών μιλίων, 100 ωρών συνολικής πλεύσης εκ των οποίων 30 ωρών νυχτερινής και 2 μονοκόματων 24ωρων πλεύσεων.

Οι συμμετέχοντες  στο 1ο Master Skipper 2013 με το σκάφος ΩΚΕΑΝΟΣ GRE 1304 με κυβερνήτη τον εκπαιδευτή Ιστιοπλοϊας κο Δημήτρη Τιμόλογο ήταν:

Ιωάννα Βελμάχου                                           Ειρήνη Χουδαλάκη
Σταμάτης Τριανταφύλλου                           Δημήτρης Παπαϊωάννου
Πάρις Σιώπης                                                     Θανάσης Χαλκιάς
Τάσος Σκλαβούνος                                         Derek Irwin



Το πρόγραμμα καθώς και το ταξίδι  MASTER SKIPPER – Κυβερνήτες Ιστιοπλοϊας 2013 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία  και γι’αυτό οφείλουμε να εκφράσουμε για την πολύτιμη βοήθεια τους, θερμές ευχαριστίες στους:

·         Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κύριο Αντώνη Λάλο για την πολύτιμη καθοδήγησή του οσον αφορά στην μελέτη των προγνώσεων καιρού της Ε.Μ.Υ. μέσα απο την μοναδική Ιστοσελίδα της υπηρεσίας. Κυριολεκτικά μας έκανε τη ναυτική μας ζωή ευκολότερη.

·         Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νάξου Ιωάννη Μαμουζέλο για τη φιλοξενία στο κυκλαδίτικο νησί.

·         Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκαννήσου Άγγελο Καλαθιανάκη και τη σύζυγό του Βακίνα για την υποδοχή και φιλοξενία στην Κάλυμνο.




·         Διευθυντή της Kalymna yachting, Βασίλη Καπαδάκη για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας, καθώς και το Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου.




·         Σωτήρη Κολοκοτρώνη και Μαρία Αποστολάκη του κέντρου αποκατάστασης και φυσιοθεραπείας ΒΙΟΣΤΗΡΙΞΗ στο Φάληρο για την προετοιμασία και ενδυνάμωση στο διάστημα πριν από το ταξίδι.
                                      



·         Νεοπτόλεμο Τερλεμέ του First Aid Shop - Φαρμακείου στη Κομοτηνή για την άμεση ανταπόκρισή του στα Ιατροφαρμακευτικά θέματα.
Επόμενο ραντεβού για το  2ο Master skipper  το Χειμώνα 2013 - 14
Καλούς πλόες στους νέους κυβερνήτες

Με εκτίμηση
Δημήτρης Τιμόλογος
Instructor of sailing & maritime studies
Hellenic Maritime Academy
Evrou 95 str. - 11527 Athens Greece
Seaside location: Paralia Paleo Faliro (next to the ancient Trireme)
tel. ++30 6944340550   -   E-mail: info@oceanos.gr
www.maritime-academy.org  -   www.oceanos-yachts.com























Η Hellenic Maritime Academy δραστηριοποιείται από το 2004 και σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας προσφέρει προγράμματα σε ένα ευρύ φάσμα ναυτικών και θαλασσίων δραστηριοτήτων όπως: Ιστιοπλοϊα, μηχανοκίνητη ναυσιπλοϊα, Ναυτική τέχνη, Ναυτική Ιστορία, ναυαγοσωστική, Α΄βοήθειες και επιβίωση στη θάλασσα καθώς και επαγγελματικές αυτόνομες καταδύσεις σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς από την Ελλάδα και άλλες χώρες. 


No comments:

Post a Comment

Information

Έβρου 95 - Αθήνα 11527
Βάση θαλ. δραστηριοτήτων: Φλοίσβος (πλησίον αρχαίας Τριήρους) Π. Φάληρο

Evrou 95 str. 11527 Athens Greece
seaside location: Flisvos - Paleon Faliro

tel: +30 6944340550
E-mail: info@oceanos.gr